Week van de Opvoeding 2017 - Inspirerende spelletjes

Plooimannetje

Verzin de gekste figuren door samen een plooimannetje te maken. Hoe je dat doet?

Ten eerste: Teken een hoofd met een nek op een blad papier. Vouw de bovenkant zo naar beneden dat enkel het onderste stukje van de nek nog zichtbaar is.

Ten tweede: geef de tekening met het verborgen hoofd door en laat de volgende een lijf met armen verzinnen. Plooi de tekening opnieuw zodat enkel het onderste stukje van de buik nog zichtbaar is.

Ten derde: blijf de tekening zo doorgeven tot er een volledig poppetje op het blad staat.

Het is nu tijd voor de grote onthulling. Wie hebben jullie getekend? Hoe ga je het noemen en wat is het verhaal dat bij dit schepseltje hoort?

Samenspelen met niet meer dan een blad papier

Opvoeden zit in kleine dingen. Het is samen lachen, huilen, praten, eten en ... samen spelen. En daar heb je niet veel voor nodig! Wist je dat je met een enkel blad papier al een heleboel spelletjes met je kind kan doen?

Misschien kreeg je al een leuke kleurplaat van de Week van de Opvoeding, daarop geven we je al onze favoriete tips meer. Maar hier vind je er nog een heleboel. 

Vouw samen een vliegtuigje of hoedje-van-papier

Met een beetje verbeelding, wat inspiratie uit een boek of van internet en een sprankeltje geduld, vouw je zo een vliegtuigje. Geraakt jouw vliegtuigje de kamer rond? 

Of neem een stuk krant, vouw een hoedje-van-papier terwijl je terug in je eigen kindertijd komt wanneer je een-twee-drie-vier begint te zingen.

Wie-ben-ik?

Scheur een blad papier in vierkantjes en schrijf of teken er een bekend figuur op. Lik er een keer aan en plak het op het voorhoofd van je speelmaatje en andersom. Probeer nu te raden wie je bent door enkel ja-nee vragen te stellen.

Maak eens een notitieboekje

Van één blad papier kan je ook een notitieboekje maken. Schrijf het vol met leuke boodschappen of herinneringen. Misschien kan je er 

Spionnen-complimentjes

Je kan je papier ook gebruiken om geheime boodschappen door te geven of stiekem complimentjes op onverwachte plekken te verstoppen. 

Maak van je fiets een brommer!

Wie heeft het vroeger niet gedaan? Een kaartje tussen je wiel steken en rondsjeezen met je "brommer".

Ontwerp grafiti-tags voor elkaar

Heb je een creatief talent in huis? Daag hem of haar dan eens uit om een originele grafiti-tag voor elkaar te ontwerpen. Inspiratie vind je overal, op treinen, op muren, op borden langs de weg, op internet. Laat jezelf helemaal gaan in het experimenteren met kleuren, letters, diktes, patronen. Er zijn geen regels.

Maak een slinger van papier

Er zijn verschillende redenen om versiering op te hangen. Het is feest, iemand is jarig, er komt bezoek, je wil iemand verwelkomen of... je wil gewoon graag iets samendoen en van versieren word je blij.

Je kan uit (gekleurd) papier strookjes van ongeveer 3cm breed knippen. Maak van zo'n strookje dan een cirkel door de uiteinden aan elkaar te kleven of te nieten. Het volgende strookje papier steek je er door en zo maak je een schakel. Ga nu verder tot je ketting lang genoeg is.

Je hoeft niet altijd gekleurd papier te gebruiken, met teken- of printpapier, wat stiften/wasco's/verf en goeie dosis verbeelding maak je het nog persoonlijker. Of wat dacht je van die oude tijdschriften die je al lang wou weggooien, maar er toch nog altijd liggen?